Şcoala Specială „Transilvania” din Comuna Baciu, Judeţul Cluj

Str. Principala 565
407055, Com. Baciu
Jud. Cluj, Romania

Tel/Fax: +40 264 260.612
Email: sctransilvania@yahoo.com
Web: http://www.sctransilvania.hum.ro

 

 

 

Şcoala Specială „Transilvania” este o şcoală cu program de recuperare complexă pentru copiii cu deficienţe neuro-psiho-motorii severe şi asociate.   Şcoala oferă pe lângă activităţile didactice şi terapiile de recuperare, activităţi extraşcolare într-o gamă bogată şi diversificată.

Misiunea instituţiei este integrarea copiilor cu nevoi speciale în comunitate, dezvoltarea activităţilor creative şi expresive ale copiilor, participarea elevilor la acţiuni şi activităţi prin care să simtă că fac parte din comunitate, că nu sunt excluşi şi, astfel, sensibilizarea întregii comunităţi.

Ideea înfiinţării şcolii s-a născut din colaborarea doamnei Dr. Dana Vasilescu, preşedintele Fundaţiei de Caritate "Transilvania", cu fundaţii şi centre de recuperare din Europa şi USA, având sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Astfel încât, în 26-27 Septembrie 1997 şcoala a intrat în funcţiune.

De atunci, anual în datele de 26-27 Septembrie, colectivul şcolii organizează deja devenit tradiţional simpozion aniversar, care cuprinde 2 registre de interese: prima zi pentru sesiunea de comunicări ştiinţifice unde invităm colegii de la instituţiile omoloage din toată ţara şi din alte ţări (Olanda, Anglia, Germania etc.) la dezbateri şi prezentări de lucrări din domeniu; iar a doua zi pentru concursurile interşcolare la care participă elevii şi preşcolarii din instituţiile de învăţământ special din judeţul Cluj.

Sesiunea de comunicări este marcantă în primul rând prin calitatea lucrărilor ştiinţifice născute din experienţa specialiştilor psihopedagogi, psihologi, logopezi, kinetoterapeuţi, fiziologi, doctori, învăţători, educatori din şcolile şi grădiniţele speciale, asociaţiile şi fundaţiile din ţară şi din străinătate.

Acestea sunt reunite anual sub teme diverse ca: „Proiectul de intervenţie personalizat” (2005), „Strategii şi instrumente de evaluare utilizate în cazul copiilor cu nevoi educative speciale – Studii de caz” (2006).

            La ora actuală în şcoală derulează proiecte naţionale (SNAC) şi internaţionale (Comenius), iar experienţele câştigate sunt diseminate şi cuprinse în produse finale (cărţi, pliante, CDuri etc.) de mai multe ori pe an colegilor din alte instituţii, părinţilor şi tuturor celor interesaţi pentru a putea fi utili comunităţii de specialişti.